Recept na veľkonočnú bábovku v kameninovej forme – tradícia, ktorá chutí najlepšie

2025-04-18
Recept na veľkonočnú bábovku v kameninovej forme – tradícia, ktorá chutí najlepšie

Veľká noc nie je len časom zamyslenia a rodinných stretnutí, ale aj príležitosťou siahnuť po osvedčených receptoch, ktoré sa po generácie objavujú na našich stoloch. Jednou z takýchto kulinárskych klasík je veľkonočná bábovka – nadýchaná, voňavá a krásne vyzerajúca na sviatočnom podnose. Dnes sa s vami podelíme o recept na bábovku pečenú v kameninovej forme – vďaka nej si cesto zachováva vlhkosť, rovnomerne sa upečie a celý koláč má jedinečný, jemne rustikálny charakter.

Prečo práve kameninová forma?

Kamenina je materiál, ktorý sa zohrieva pomaly, ale teplo si dlho udrží. Vďaka tomu sa cesto pečie rovnomerne, nepripáli sa zospodu a zostáva krásne nadýchané. V kamenine majú koláče aj plnšiu chuť – je to ako návrat do kuchýň našich starých mám, kde sa tradícia spájala s jednoduchosťou.

Ingrediencie na veľkonočnú bábovku:

Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu!

  • 250 g masla
  • 220 g cukru
  • 360 g zemiakového škrobu
  • 6 lyžíc pšeničnej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 6 vajec
  • 6 lyžíc oleja
Recept na veľkonočnú bábovku v kameninovej forme – tradícia, ktorá chutí najlepšie | Kotarbau

Postup prípravy:

  1. Maslo vyšľahajte s cukrom do peny. Je to dôležitý krok – čím viac maslo prevzdušníte, tým nadýchanejšia bude bábovka.
  2. Pridávajte vajcia jedno po druhom, po každom dôkladne premiešajte, aby vznikla jednotná zmes. Neponáhľajte sa – vďaka tomu si cesto udrží jemnú konzistenciu.
  3. Zemiakový škrob, pšeničnú múku a prášok do pečiva preosejte – suché ingrediencie pridávajte postupne a miešajte na nízkych otáčkach.
  4. Na záver nalejte olej a dôkladne premiešajte – cesto by malo byť krémové, hladké a nadýchané.
  5. Pripravte si kameninovú formu – vymažte ju olejom a vysypte strúhankou (alebo hrubou múkou). Kamenina sa síce zohrieva pomalšie ako kov, ale teplo rozvádza rovnomerne – oplatí sa byť trpezlivý.
  6. Cesto vlejte do formy a jemne zarovnajte povrch.
  7. Pečte pri 180 °C (horný a dolný ohrev) približne 50 minút. Skontrolujte špajdľou – ak vyjde suchá, bábovka je hotová.

Po pečení – dôležité tipy:

  • Bábovku nevyklápajte z formy hneď po dopečení. Kamenina potrebuje čas, aby trochu vychladla. Po cca 10–15 minútach ju opatrne vyklopte na mriežku.
  • Bábovku môžete posypať práškovým cukrom, poliať citrónovou polevou alebo ozdobiť čokoládou a sušeným ovocím.

Tradícia v modernej kuchyni

Táto bábovka, hoci vychádza z klasických surovín, stále prekvapí jemnou štruktúrou a dokonale vyváženou chuťouKameninová forma jej dodáva výnimočný charakter – každý kúsok chutí ako spomienka na detstvo. Ak ste doteraz piekli len v kovových formách – dajte kamenine šancu. Možno sa stane vašou novou veľkonočnou tradíciou.

Dobrú chuť a veselé Veľkonočné sviatky!

Zobraziť viac záznamov z Apríl 2025

Odporúčané stránky

pixel